HemArtiklarSkriva CV 2024
Skriva CV 2024

Skriva CV 2024

Så skriver du ett bra CV 2024, en komplett guide med gratis CV-mallar i Word. Välj mellan tre olika mallar. Steg för steg hur du går tillväga med tips och konkreta exempel som hjälper dig på vägen till drömjobbet. Lär dig bemästra konsten att skriva ett bra CV.

Här kan du ta del av en omfattande guide som hjälper dig skriva ditt CV och hålla det uppdaterat och aktuellt 2024. Längre ner finns också gratis CV-mallar i Word som du enkelt kan ladda ner och komma i gång redan idag. Du kan välja mellan tre olika mallar, välj den som passar dig.

Att skriva ett CV är ofta en utmaning, men det är också en viktig del i att landa ditt drömjobb. Vissa fackförbund erbjuder hjälp med att skriva CV, hör efter med ditt om du är fackligt ansluten. Ett välskrivet CV är ditt första intryck på en potentiell arbetsgivare och kan vara avgörande för om du blir kallad till en intervju eller inte. I denna guide kommer vi att gå igenom steg för steg hur du skriver ett CV som fångar arbetsgivarens uppmärksamhet och hjälper dig att komma ett steg närmare drömjobbet.

Karriärguiden.se erbjuder tre gratis CV-mallar för nedladdning som du kan använda dig av:

Mall 1 - CV-Mall, enkel

Mall 2 - CV-Mall, med bild

Mall 3 - CV-Mall, avancerad

Se även vår guide för det personliga brevet här: Personligt brev exempel

Bild Skriva CV

Vad är ett CV?

Curriculum Vitae (CV) är en sammanfattning av dina utbildningar, arbetslivserfarenheter, färdigheter och prestationer. Det ska ge en bra överblick över dina kvalifikationer och vad du kan erbjuda en framtida arbetsgivare. Ett bra CV ökar dina chanser att bli kallad till intervju och i slutändan få jobbet.

Steg för Steg Guide: Så skriver du ett bra CV 2024

1. Förberedelse

Innan du börjar skriva ditt CV, se till att sammanställa all information du behöver. Det inkluderar:

 • Personliga uppgifter (namn, adress, telefonnummer, e-post)

 • Utbildningsbakgrund

 • Arbetslivserfarenheter

 • Färdigheter och kompetenser

 • Språkkunskaper

 • Körkort

 • Kurser och certifikat

 • Referenser

2. Välj en CV-mall

En tydlig och professionell layout är viktig för att ditt CV ska vara lättläst och estetiskt tilltalande. Välj exempelvis någon av de gratis CV-mallar som finns högre upp eller använd Google för att hitta någon som passar dig. De allra flesta mallar är enkla att börja använda direkt och fylla på med information.

3. Personliga Uppgifter

Placera dina personliga uppgifter högst upp på sidan, eller någon annan plats där de är enkla för arbetsgivare eller rekryterare att hitta. Se till att inkludera:

 • Fullständigt namn

 • Adress

 • Telefon

 • E-postadress

 • LinkedIn-profil (om tillämpligt)

 • Personlig hemsida (om nödvändigt)

 • Portfolio (aktuellt till vissa roller)

4. Sammanfattning eller målsättning

En kort sammanfattning eller målsättning ger arbetsgivaren en snabb översikt över vem du är och vad du söker. Håll det kort och kärnfullt, cirka 3-4 meningar.

Exempel: "Erfaren säljare med över 5 års erfarenhet inom fältförsäljning. Söker en utmanande roll inom ett snabbväxande företag där jag kan bidra med mina färdigheter inom försäljning och marknadsföring."

5. Utbildning

Lista din utbildning i omvänd kronologisk ordning (den senaste först). Inkludera:

 • Skolans namn

 • Utbildningens namn

 • Examen eller certifikat

 • Tidsperiod

Exempel: Linköpings Universitet Civilingenjörsexamen i Maskinteknik, 2015 – 2019. Eller ange den engelska titeln: Master of Science in Mechanical Engineering, 2015 – 2019.

6. Arbetslivserfarenhet

Din arbetslivserfarenhet är en av de viktigaste delarna av ditt CV. Lista dina jobb i omvänd kronologisk ordning (Ditt senaste arbete högst upp) och inkludera:

 • Företagets namn

 • Din jobbtitel

 • Tidsperiod du arbetade där

 • Viktiga arbetsuppgifter

 • Dina prestationer

Exempel: Digital Ekonomibyrå AB Redovisningsekonom, Januari 2023 - Nuvarande

 • Ansvarig för att sköta redovisningen åt externa kunder

 • Kundfakturering, löpande redovisning, skatter och bokslut

 • Blev tilldelad flera av bolagets nyckelkunder

7. Färdigheter

Här listar du de färdigheter som är relevanta för den tjänst du söker. Det kan vara både mjuka och hårda färdigheter.

Exempel:

 • Fortnox och Visma

 • Strukturerad

 • Självgående

 • Auktoriserad redovisningskonsult via FAR

 • Kommunikationsförmåga

8. Kurser och Certifikat

Om du har gått några relevanta kurser eller erhållit certifikat, inkludera dem här.

Exempel:

 • Diplomerad Controller, 2022, Företagsuniversitetet

 • Kurs i löpande redovisning, Coursi, 2020

9. Referenser

Inkludera referenser om de efterfrågas. Vanligtvis räcker det att skriva "Referenser lämnas på begäran".

Du kan också uppge namn, titel och kontaktuppgifter till dina referenser. Meddela alltid dina referenser att du har uppgett dem i ditt CV och kontakta dem gärna och berätta vilken typ av roll du söker om det blir aktuellt för referenstagning.

Tips för att Optimera ditt CV

Anpassa ditt CV för varje Jobb

Se till att anpassa ditt CV för varje specifik tjänst du söker. Lyfta fram de erfarenheter och färdigheter som är mest relevanta för just det jobbet. Här har du mycket att vinna om du gör det lätt för arbetsgivaren eller rekryteraren att snabbt få en bra bild över dina tidigare erfarenheter.

Använd nyckelord

Många arbetsgivare använder sig av olika system till exempel ATS (Applicant Tracking Systems) för att skanna CV efter nyckelord. Läs igenom jobbannonsen noga och använd samma nyckelord i ditt CV för att öka dina chanser att bli utvald.

Var kort, tydlig och kärnfull

Ditt CV bör vara tydligt och lättläst. Använd korta meningar och punktlistor för att göra informationen överskådlig. Håll dig till 1-2 sidor. Försök att få med det mest relevanta och ha i åtanke att vara så tydlig som möjligt då man aldrig vet hur gallringen görs. Det är inte säkert att den som rekryterar alltid är expert och förstår all terminologi.

Kontrollera stavning och grammatik

Ett CV med stavfel eller grammatiska fel ger inget bra intryck. Läs igenom ditt CV noggrant och be gärna någon annan att korrekturläsa det. Använd stavningskontroll för säkerhets skull.

Lyft fram dina prestationer

Fokusera på vad du har åstadkommit i dina tidigare jobb snarare än bara dina arbetsuppgifter. Använd konkreta siffror och exempel för att visa dina resultat. Ju mer du kan vara konkret desto större trovärdighet och relevant blir det för den som läser.

Vanliga misstag att undvika

För långt CV

Håll ditt CV kort och koncist. Försök att inte överstiga två sidor om du inte har väldigt mycket relevant erfarenhet. Speciellt när man har lång arbetslivserfarenhet kan det vara ett bra tips att sammanfatta de första åren. Beroende på roll kanske dessa jobb inte är relevanta för rollen du söker nu?

Otydlig struktur

Se till att ditt CV har en tydlig struktur och layout. Använd rubriker och punktlistor för att göra det lättläst. Se mallar.

Irrelevant information

Undvik att inkludera information som inte är relevant för jobbet du söker. Fokusera på erfarenheter och färdigheter som är direkt relaterade till den tjänsten. Läs igenom jobbannonsen noggrant.

För allmän sammanfattning

Din sammanfattning eller målsättning bör vara specifik och anpassad till det jobb du söker. En allmän text ger inte arbetsgivaren en tydlig bild av dina mål och kvalifikationer.

Ingen användning av nyckelord

Glöm inte att använda nyckelord från jobbannonsen i ditt CV. Det hjälper dig att komma igenom ATS-filter och visar att du har de specifika kvalifikationer arbetsgivaren letar efter. Här handlar det också om att läsa och analysera jobbannonsen.

Avslutande tips

Att skriva ett perfekt CV tar tid och ansträngning, men det är en investering i din framtid. Genom att följa denna guide och lägga ner arbete på att anpassa ditt CV för varje jobbansökan, ökar du dina chanser att fånga arbetsgivarens uppmärksamhet och landa drömjobbet. Lycka till!

Personligt brev Nu när du är klar med ditt CV kan du även läsa vår guide kring det personliga brevet. Guiden hittar du här.

Lycka till önskar Karriärguiden.se!

Skriva CV
Lilyana Alsamawi

Rekryterare

Lilyana Alsamawi

Fråga karriärcoachen -

Ställ en fråga om arbetslivet

Tveka inte att ställa dina egna frågor om arbetslivet. Här har du möjlighet att ta del av expertens kunskap och erfarenhet för att navigera i karriären på ett mer informerat sätt.

Karriärguiden.se - Sveriges ledande jobbsajt sedan 2004. Utforska lediga jobb från attraktiva arbetsgivare. Ta nästa steg i Din karriär och förverkliga Din fulla potential.

Kontakt

Artillerigatan 42

114 45 Stockholm

08-67 874 20

info@karriarguiden.se

Bevaka nya jobb

Följ oss på sociala medier

© Copyright 2024 Karriärguiden All Right Reserved