HemArtiklarVad passar dig bäst, en stor eller liten arbetsgivare?
Vad passar dig bäst, en stor eller liten arbetsgivare?

Vad passar dig bäst, en stor eller liten arbetsgivare?

Små och stora företag skiljer sig åt en hel del vad gäller företagskultur och organisation. Beroende på hur din personlighet ser ut så trivs du sannolikt bäst antingen hos en liten eller stor arbetsgivare. På storföretag finns det ofta fler riktlinjer för arbetet och mycket styrs centralt, särskilt om du arbetar i ett internationellt företag. Små företag kännetecknas däremot av mindre prestige, färre fasta riktlinjer och mindre fasta roller för olika befattningar.

Det finns egentligen inga klara gränser för vad som räknas som ett litet eller stort företag, men många väljer att sätta gränsen vid 50 medarbetare. När ett företag passerat 50-strecket är det ett riktigt storföretag, enligt somliga, medan andra menar att ett riktigt småföretag aldrig kan ha fler än 20 anställa för att få kalla sig småföretag. Hur du än definierar stora och små företag så finns det en del skillnader i arbetsplatskultur. På ett stort företag, som ofta är indelat i olika avdelningar med avgränsade arbetsområden, får du som anställd ofta ett relativt strikt ansvarsområde och fastställda arbetsuppgifter.

Mindre formella titlar på småföretag

Den som gillar att ha fasta ramar och tydliga ansvarsområden och gärna vill vara en del i ett större sammanhang trivs i allmänhet bättre på ett stort företag än ett litet. På ett litet företag, som sällan har särskilda avdelningar för marknad, ekonomi, personalfrågor och liknande, så blir gränserna mellan företagets olika verksamheter mer flytande. Om din formella titel exempelvis är “ekonomiassistent” så kan det innebära att du en dag arbetar med bokföring och nästa dag hjälper till att organisera en konferens eller arbetar med marknadsföring. Fördelen med små företag är att man ofta får prova på många olika arbetsuppgifter och får insyn i företagets hela verksamhet, medan det stora företagets styrka är att du inte behöver skaffa dig ett helhetsperspektiv över verksamheten utan ofta kan arbeta med dina avgränsade arbetsuppgifter.

Många som vill göra karriär tycker att storföretagen känns mer lockande än mindre arbetsgivare eftersom de lockas av möjligheten att kunna avancera internt och kanske till och med jobba utomlands. Om man vill få in en fot på ett storföretag som exempelvis Volvo, Ericsson eller H&M så kan det ibland vara svårare än att få anställning på ett mindre företag det kan därför absolut vara värt att börja på ett mindre företag och skaffa sig erfarenheter därifrån innan man söker sig till de större aktörerna.

Ja, vad passar dig bäst – en stor eller liten arbetsgivare?

Allmänt
Karriärguiden

Rekryterare

Karriärguiden

Fråga karriärcoachen -

Ställ en fråga om arbetslivet

Tveka inte att ställa dina egna frågor om arbetslivet. Här har du möjlighet att ta del av expertens kunskap och erfarenhet för att navigera i karriären på ett mer informerat sätt.

Karriärguiden.se - Sveriges ledande jobbsajt sedan 2004. Utforska lediga jobb från attraktiva arbetsgivare. Ta nästa steg i Din karriär och förverkliga Din fulla potential.

Kontakt

Artillerigatan 42

114 45 Stockholm

08-67 874 20

info@karriarguiden.se

Bevaka nya jobb

Följ oss på sociala medier

© Copyright 2024 Karriärguiden All Right Reserved