HemArtiklarVarför du inte ska prata illa om tidigare jobb
Varför du inte ska prata illa om tidigare jobb

Varför du inte ska prata illa om tidigare jobb

Kanske söker du nytt jobb därför att du inte trivs med din nuvarande arbetsgivare eller din chef. Här förklarar karriärcoach Nina Jansdotter varför du ändå inte bör snacka skit om det jobbet du har och personer du arbetar med, när du är på jobbintervju.

Det gör inte ett så bra intryck om du på en intervju med en presumtiv ny arbetsgivare, börjar prata illa om det ställe du jobbar på nu eller tidigare arbetat på. Spontant tänker många som hör det då att så kommer du kanske att göra om dem också och det verkar mindre professionellt.

Kanske funderar man också över hur du själv löser konflikter med andra och att du kanske får svårt att passa in i ett team hos dem. Att du inte ser vilken roll du har i det som har hänt. Om du har flera sådana negativa historier bakom dig och berättar om dem, även om du bedyrar att det inte var ditt fel, kan du uppfattas som en bråkstake som inte kan samarbeta med andra.

Du kan också verka negativ och kritisk och det är något som många inte vill ha i en arbetsgrupp för det riskerar att smitta av sig på arbetsglädje och teamkänsla vilket kan ge dig minuspoäng om du lägger för stor del av samtalet på sådant som inte har fungerat på tidigare jobb.

Om du fokuserar på skitsnack och klagomål på tidigare chefer och företagen som du inte gillade att arbeta på så tar du tid från det som är viktigast i en intervju. Det vill säga att du säljer in dig och dina styrkor och vad du kan tillföra din nya arbetsgivare. Att du lyfter fram det positiva kring tidigare arbeten och vad du har levererat för resultat där är därför viktigare att du hinner få fram än att du pratar om oförrätter på andra jobb och med andra personer.

Sist men inte minst. Har du varit med om dåliga arbetsplatser och kanske att du har blivit illa behandlad där så kan det vara en god idé att du ventilerar detta med en coach, kollega, mentor eller vän som kan lyssna och hjälpa dig komma över detta och förstå varför det hände. Hellre det än att du tar varje chans att prata om detta. Då blir det lättare att låta bli att hamna i de spåren när du är på en anställningsintervju där sådant snack kan minska dina möjligheter att få jobbet om det var det du ville ha.

Kloka råd
Nina Jansdotter

Karriärcoach och beteendevetare

Nina Jansdotter

Fråga karriärcoachen -

Ställ en fråga om arbetslivet

Tveka inte att ställa dina egna frågor om arbetslivet. Här har du möjlighet att ta del av expertens kunskap och erfarenhet för att navigera i karriären på ett mer informerat sätt.

Karriärguiden.se - Sveriges ledande jobbsajt sedan 2004. Utforska lediga jobb från attraktiva arbetsgivare. Ta nästa steg i Din karriär och förverkliga Din fulla potential.

Kontakt

Artillerigatan 42

114 45 Stockholm

08-67 874 20

info@karriarguiden.se

Bevaka nya jobb

Följ oss på sociala medier

© Copyright 2024 Karriärguiden All Right Reserved