HemArtiklarVarning för falska jobbannonser
Varning för falska jobbannonser

Varning för falska jobbannonser

Just nu florerar det många falska jobbannonser i sociala medier. Det till exempel kan vara annonser som postas i jobbgrupper på Facebook eller att du får ett jobbförslag på Whatsapp eller via LinkedIn. Bedragarna passar på då många vill ha ett extrajobb och kanske är i utsatt läge ekonomiskt och då kan det vara lättare att luras. Här ger Nina Jansdotter, karriärcoach och beteendevetare sin syn på saken.

Kännetecken för dessa bedrägliga annonser är att det inte krävs någon erfarenhet, att det ofta är bråttom att du ska börja nu. Du kan jobba online hemifrån och du får hög lön, tusentals kronor om dagen för ett par timmars jobb. De kan kallas att du ska ta emot ordrar eller jobba i kundtjänst eller liknande. Uppgifter som de säger inte behöver någon tidigare erfarenhet eller utbildning för.

Vad går bedrägeriet ut på?

Efter den första kontakten vill personen du chattar med oftast att du ska logga in på någon plattform och eller uppge ditt namn och kontaktuppgifter. I nästa steg, till nästa person som tar över vill de att du ska uppge ditt kontonummer för att du ska kunna få din lön insatt.

Rent allmänt fiskar de känsliga uppgifter för att lura dig på pengar på något vis. Det kan vara så att du blir erbjuden någon investering, eller att jobbet kräver en introduktionsutbildning som kostar pengar.

Då säger de att de pengarna får du tillbaks efter tio dagar när du har börjat jobba men det blir inte så i praktiken, för det är bara ett rent bedrägeri och det finns inget jobb de ska rekrytera till från första början. En annan variant av bedrägeriet är att dina känsliga uppgifter säljs vidare till andra bedragare.

Tänk efter och var källkritisk

Det gäller att vara källkritisk och uppmärksam vid nya kontakter i sociala medier. Låter ett erbjudande för bra för att vara sant är det säkerligen det också. Just att någon tar kontakt och jagar dig och vill ge dig ett högavlönat jobb på studs utan intervjuer eller att de vill se CV och ta referenser är definitivt en varningstriangel.

Berätta gärna om erbjudandet till någon vän eller kollega och gör hur de ser på saken. Bedragarna brukar vara bra att hänföra sina offer. Någon som kommer utifrån kan lättare se igenom bedrägeriförsöket än du själv om de har lyckats få dig att chatta med dem.

Bara blocka personen du hade kontakt med och anmäl deras profil. Byt lösen och spärra kort och kontakta din bank om de hann gå länge i sitt bedrägeri och du lämnat ut de uppgifterna eller redan betalt något till dem. Polisanmälan kan också göras.

Skäms inte. De som har dessa ’jobb’ är skickliga och det är lätt att råka i deras klor.

/Nina Jansdotter

Sociala medier
Nina Jansdotter

Karriärcoach och beteendevetare

Nina Jansdotter

Fråga karriärcoachen -

Ställ en fråga om arbetslivet

Tveka inte att ställa dina egna frågor om arbetslivet. Här har du möjlighet att ta del av expertens kunskap och erfarenhet för att navigera i karriären på ett mer informerat sätt.

Karriärguiden.se - Sveriges ledande jobbsajt sedan 2004. Utforska lediga jobb från attraktiva arbetsgivare. Ta nästa steg i Din karriär och förverkliga Din fulla potential.

Kontakt

Artillerigatan 42

114 45 Stockholm

08-67 874 20

info@karriarguiden.se

Bevaka nya jobb

Följ oss på sociala medier

© Copyright 2024 Karriärguiden All Right Reserved