Staten behöver rekrytera 6000 civilekonomer de kommande fyra åren
Staten behöver rekrytera 6000 ekonomer de närmaste fyra åren, enligt en rapport från fackförbundet ST. Störst är möjligheterna för den som är ung, välutbildad vill jobba i en större stad och känner för samhällsuppdraget.
Efterfrågan är stor från bland annat Arbetsförmedlingen, Finansinspektionen, universitet och högskolor, infrastruktur och rättsväsende. Många av dessa myndigheter har en hög medelålder, vilket gör generationsskiftet kännbart. Det innebär att behovet av ekonomer ökar ännu mer. 75 procent av arbetsgivarna vill rekrytera i storstadsområden eller i mellanstora städer. 70 procent av arbetsgivarna vill förändra den övergripande kompetensprofilen hos de anställda. 45 procent av arbetsgivarna vill anställa fler med högskoleexamen och 18 procent vill anställa fler med forskarutbildning.
Men om staten ska kunna attrahera så här många ekonomer krävs bättre karriärvägar. Det tycker drygt häften av de rekryteringsansvariga hos de statliga arbetsgivarna. Ett intensivt arbete med att förbättra bilden av staten som arbetsgivare pågår därför, inte minst mot ekonomer. Intressanta arbetsuppgifter, personlig utveckling, karriärmöjligheter och bra lön står högt på listan för många unga ekonomer, nu är det upp till de statliga arbetsgivarna att kunna erbjuda det. ST har gjort en kartläggning över var jobben finns i staten för olika högskoleutbildade grupper. Den visade att det kommer 132000 nya statliga jobb de kommande fem åren. Behovet av ingenjörer, ekonomer och jurister ökar medan efterfrågan på administratörer minskar. Frågan är bara hur staten ska kunna förändra bilden av sig själv som arbetsgivare, så fler attraheras dit?
Rekryterare
Karriärguiden