HemArtiklarOm funktionen Open to Work på LinkedIn
Om funktionen Open to Work på LinkedIn

Om funktionen Open to Work på LinkedIn

Det finns en funktion på LinkedIn som heter Open to Work – öppen för arbete. När du använder den så får du en grön ring runt ditt foto. På så vis visar du för ditt nätverk att du aktivt söker nytt jobb. Det fungerar även som signal för rekryterare och potentiella arbetsgivare att du är intresserad av att diskutera nya jobbmöjligheter. Den gröna ringen har många fördelar men också någon nackdel tipsar Nina Jansdotter, karriärcoach och beteendevetare.

Jag har många gånger tidigare här i bloggen skrivit om vikten av att nätverka och synliggöra sig själv, både när du har ett jobb du trivs med och när du aktivt söker nytt jobb och uppdrag. Att koppla in ”open to work”- funktionen är ett sätt att visa att du är tillgänglig för nya förslag och det är bra.

Desto mer aktiv du är med ditt nätverkande oavsett vad du gör på LinkedIn så brukar det kunna öppna dörrar för nya möjligheter – fler än när du är mer passiv. När du visar att du söker jobb kan också andra hjälpa dig genom att peppa och bjuda in till mingelevent och komma med tips. Många nätverkare är hjälpsamma.

Låt dig inte luras av att det bara är så lätt att få ett nytt jobberbjudande. Visserligen har jag hört om de som direkt fått erbjudande när de visat det med sin gröna ring men det är långt ifrån någon garanti. Det krävs ofta mycket mer än så för att landa ett nytt jobb. Det förstår de flesta men en del har kontaktat mig och varit mycket besvikna för att de inte har fått någon respons alls.

Jag hör också att en del på LinkedIn också tycker att det är negativt med funktionen vi talar om. Att de tycker att det är jobbigt att kanske bli kontaktade och få frågan om att de ska hjälpa till. De kanske inte har ork och lust att hjälpa andra, beroende på hur de själva har det i sitt liv eller hur de är som personer.

Titta även över resten av din profil, din rubrik och dina texter så att LinkedIns algoritmer kan matcha dig väl med jobbannonser som blir rätt för den typen av jobb du skulle vilja ha. Gör du detta grundligt så kan det spara dig mycket tid och energi eftersom plattformen då skickar dig roller som faktiskt matchar dig och det du kan på ett bra vis.

En nackdel är att funktionen är svår att använda om du för närvarande har en anställning och du föredrar att hålla dina jobbsökartankar mer konfidentiella just nu. De flesta jag har kontakt med vill inte visa den gröna ringen för chefer eller arbetskamrater.

Den gröna ringen visar ju att du söker jobb, inte vilken typ av jobb du söker. Därför vittnar en del om att de kan få ett ökat inflöde av irrelevanta erbjudanden. Det kanske låter som ett lyxproblem för den som inte fick ett enda förslag om att få komma på jobbintervju men ändå. Sådan feedback har flera givit mig. Som med allt annat vad gäller karriärplanering. Väg för och nackdelar med olika aspekter av ditt jobbsökande och välj den väg som passar dig. Du kan välja att pröva den gröna ringen under en dit för att utvärdera vad det gav eller inte.

/Nina Jansdotter

Sociala medierTips
Nina Jansdotter

Karriärcoach och beteendevetare

Nina Jansdotter

Fråga karriärcoachen -

Ställ en fråga om arbetslivet

Tveka inte att ställa dina egna frågor om arbetslivet. Här har du möjlighet att ta del av expertens kunskap och erfarenhet för att navigera i karriären på ett mer informerat sätt.

Karriärguiden.se - Sveriges ledande jobbsajt sedan 2004. Utforska lediga jobb från attraktiva arbetsgivare. Ta nästa steg i Din karriär och förverkliga Din fulla potential.

Kontakt

Artillerigatan 42

114 45 Stockholm

08-67 874 20

info@karriarguiden.se

Bevaka nya jobb

Följ oss på sociala medier

© Copyright 2024 Karriärguiden All Right Reserved